onsdag 22. februar 2017

Bønnegryte med egg

I dag skal vi ha bønnegryte med egg til middag. Det er skikkelig "byggemat" med mye protein og fiber. Man kan bruke hvilke belgfrukter man vil, du har et rikt utvalg å velge mellom.
Selv liker jeg å blande litt forskjellige bønner, linser og kikerter. Har jeg tid legger jeg tørkede bønner i vann over natten og koker dem først, men som oftest bruker jeg sånne små kartonger med økologiske bønner og linser. Enkelt og greit.

Bønner og erter er billig og sunn mat. I bunnen av artikkelen kan du lese om hvorfor du bør spise mer belgfrukt.

Bønnegryte med egg (4 porsjoner)

  • 1 stor gul løk
  • 1 ss olivenolje
  • 1 hel chili
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 klype salt
  • grovkvernet pepper etter ønske
  • 1 dl vann
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 boks grønne linser
  • 1 boks svarte bønner
  • 1 boks salat-og grytebønner
  • 4 egg
Sånn gjør du

Kutt løken i terninger og finhakk chilien. Surr det blankt på middels varme i olivenolje. Bruk en tykkbunnet gryte. Selv bruker jeg jerngryta mi til denne retten. Tilsett fennikelfrø, salt og pepper. Hell over en dl vann og la det koke inn til halvparten. Ha i tomater, bønner og linser. Kok opp og skru ned plata slik at blandingen bare trekker. Knekk fire egg over bønnegryta og ha på lokk.
Vent i 8-10 minutter. Server!

Hvorfor du bør spise mer belgfrukter
Belfrukter inneholder relativt mye protein, stivelse og fiber, mineraler vitaminer som folat og antioksidanter. De fleste belgfrukter inneholder lite fett, og en stor av del av stivelsen er det som kalles for resistent stivelse. Dette er stivelse som ikke fordøyes, men som havner i tykktarmen hvor det gir næring til gunstige tarmbakterier.

Resistent stivelse fungerer dermed omtrent som kostfiber. Derfor gir belgfrukter mindre blodsukkerstigning enn mange andre stivelsesrike matvarer.
Belgfrukter inneholder mye fiber og protein – mer enn dobbelt så mye protein som ris – og stivelse som fordøyes sakte, noe som i kombinasjon er optimalt for å bevare metthetsfølelsen. Et måltid med bønner er like mettende som et kjøttmåltid. Derfor kan belgfrukter også være gunstige for vekta; belgfruktspisere har også vist seg å veie mindre enn personer som ikke spiser belgfrukter.

Et regelmessig inntak av belgfrukter har dessuten vist seg å kunne redusere blodtrykk, kolesterol, og blodsukker, og dermed gi bedre helse. Dette kan du lese mer om her.

Kilde: LHL "2016 er belgfruktens år" [Erik Arnesen]

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar