mandag 27. februar 2017

Karri-kylling med cashew


Før så var middagsplanleggingen helt på slump. Sånn ca. i det vi gikk inn på butikken begynte vi å diskutere hva vi skulle spise samme kveld, og sånn endte vi opp med alt for mye mat. Vi liker ikke å kaste mat. Vi vil helst være flinkiser på både miljøhensyn og det moralske aspektet.
Vi startet med å snakke om at vi kanskje burde bestille sånne matkasser, men så foreslo jeg at kunne jo prøve å planlegge uka -så kunne vi forsøke å handle en gang i uka i stedet for 7. Jeg glimter til innimellom.

Nå har vi holdt på med ukeplanlegging i over et år. Det funker suverent! Vi har laget oss en plan i OneNote, og der legger vi inn både måltidsplaner og aktivitetsplaner. Jeg trives veldig godt med planleggingen. Jeg tror vi spiser sunnere og mer sammensatt nå enn tidligere, og vi kaster mye mindre mat.

På onsdag har jeg planlagt å lage karri-kylling. Her er oppskriften.

Karri-kylling

  • 600 gram kyllingfilet i strimler
  • 1 rødløk
  • 2 grønne paprika
  • 2 gulrøtter
  • 1 hvitløksfedd
  • revet ingefær etter smak
  • 1 ts korianderkrydder
  • 3 dl vann
  • 1 buljongterning
  • 1 kopp cashewnøtter uten salt
  • Oliveolje til steking
  • 1 beger creme fraiche lett

Slik gjør du

Varm olje i en tykkbunnet gryte. Skrell gulrot og løk. Kutt gulrot, paprika og løk i strimler. Glaser i olje. Ha i finhakket hvitløk, ingefær etter smak og krydder. Hell over vannet, ha i buljong og kok opp.
Ha i begeret med creme fraiche. Rør rundt. Tilsett kylling i strimler. Legg på lokk og la trekke i 10 minutter. Ta gryta av varmen. tilsett cashewnøttene og server! Retten gjør seg godt alene, men du kan selvfølgelig servere ris eller quinoa til.

Hvorfor er denne middagen bra for deg?
Cashewnøtter inneholder kobber, som beskytter mot frie radikaler. De inneholder også et antioksidantpigment som heter Zea Xanthin, dette blir absorbert av retina (netthinnen) og bidrar til UV-beskyttelse av øyet. Og sist, men ikke minst er de en god kilde til sunne fettsyrer og kostfiber.

Kurkumin, som er en aktiv komponent i karrikrydderet gurkemeie, kan sakke farten i prostatasvulster, antyder en studie.
Her ble prostatakreftceller utsatt for hormonterapi (ATD) sammen med kurkumin i realistisk store doser.
Tidligere studier som har vist positive resultater av stoffet på prostatakreft har brukt doser som er urealistisk store, ifølge forskerne som jobber ved Thomas Jefferson University i Philadelphia.
Behandlingen hjalp bedre enn ADT alene.

En viktig ingrediens i karriretter forhindrer alkoholrelaterte leverskader, i alle fall hos rotter. Curcumin, stoffet som gir gurkemeie den karakteristiske gulfargen, hindrer de farlige leverforandringene.

Visste du at grønn paprika inneholder dobbelt så mye vitamin C som appelsin?

Kilder: forskning.no,


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar