tirsdag 28. februar 2017

Lune salater

Når det er vinter og kaldt er det ikke så veldig fristende med kalde salater som tilbehør til middagen, men hvem har sagt at salaten må være kald? Her får du oppskrift på et par supersunne lune og kjempegode salater som passer godt til kjøtt og fisk.

Lun rødbetesalat
 • 6 rødbeter
 • havsalt til baking
 • 1 kvist rosmarin
 • 1 rødløk
 • Frisk timian
 • Olivenolje
 • 1/2 Sitron
 • Salt og pepper

Sånn gjør du
Finn en passende stor ildfast form. Sett ovnen på 200 grader. Fyll formen halvfull med grovt havsalt. Skrubb rødbetene i vann med en ren kjøkkensvamp. Pensle dem med olivenolje og dytt dem godt ned i saltet. Legg kvisten med rosmarin mellom betene. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ca 2 timer. Rødbetene er ferdig når du uten motstand kan stikke en kniv inn i senter på beten. Bland saften av 1/2 sitron, timian, og 4 ss olivenolje. Rør inn salt og pepper etter smak.
Når betene har blitt så kalde at du kan holde i dem, skreller du dem og deler dem i båter. Finsnitt rødløken og bland løk med rødbet båter. Hell over olivenoljeblandingen og server.


Lun linsesalat med grønnkål
 • 1 boks med grønne linser
 • 1 charlotteløk
 • 1 beger med cherrytomater
 • Oliven etter ønske
 • Litt olivenolje
 • 75 gram snittet grønnkål (ca 1/2 pakke Supergrønnkål fra Bama)
 • Litt frisk mynte eller oregano
 • Salt og pepper
Sånn gjør du
Sett ovnen på 180 grader. Vask og del cherrytomatene i to, legg dem i en liten ildfast form med flaten opp. Krydre med salt og pepper og sett formen i ovnen i 10 minutter.
Finn fram stekepannen. Ha i olivenolje og skru på middels varme. Når stekepanna er varm legger du grønnkålen i. Rør godt hele tiden mens grønnkålen er i stekepannen. Kålen skal endre farge til glasert mørkegrønn, men du vil ikke svi den! Finsnitt charlotteløk og urter. Bland linser, grønnkål og varme cherrytomater med løk og urter. Server!

Hvilke næringsstoffer er bra i disse salatene?
Grønnkål er kalorifattig og rik på A- og C-vitaminer. Den inneholder også kalsium og fosfor og er en av de grønnsakene som inneholder mest jern. Grønnkål inneholder faktisk mer jern enn biff, pr. kalori!  Lett opptagelig jern som svært mange trenger mer av. Det er mange som lider av jernmangel, også uten at det blir oppdaget. Kål er en genial måte og få i seg mer jern på!

Flavonoider er både anti-inflammatorisk og proppet med antioksidanter som kan beskytte mot ulike former for kreft. Grønnkål inneholder hele 45 ulike flavonoider.

Forskning har blant annet vist at et regelmessig inntak av tomater kan minske risikoen for osteoporose, høyt kolesterol, visse kreftformer og hjertesykdom.

Hovedårsaken til dette er det skyhøye innholdet av lykopen – som er en av naturens mest effektive antioksidanter, som også gir rødfargen til tomantene. Så jo rødere tomaten er, desto mer lykopen inneholder den. 

Frukt og grønnsaker er som regel sunnest når de er rå. Men akkurat når det gjelder tomater gjør du imidlertid smart i å koke eller steke dem. Studier har nemlig vist at lykopenet i tomaten blir enda kraftigere om du varmer opp tomaten før du spiser den. Og i kombinasjon med for eksempel olivenolje er den ytterligere sunn fordi fettet i oljen letter opptaket av alle de sunne stoffene tomaten inneholder.

I fjor fant japanske forskere ut at tomater også inneholder «superstoffet» 9-oxo-octadecadienoic, som gjør underverker for blodårene dine.

Stoffet bidrar blant annet til å løse opp fett og kolesterol i årene, noe som er veldig viktig for å unngå for eksempel åreforkalkning og skrumplever.
Spiser du tomater hver dag kan du ifølge forskerne ha gjort mye for å slippe å bli rammet av disse utrivelige tilstandene. 

Rødbeter er en god kilde til jern og folat. Den inneholder også nitrater, betain, magnesium og andre antioksidanter. Rødbeter har de siste årene fått høy status - rødbeter skal kunne bidra til å senke blodtrykket, øke ytelsesevnen under mosjon og forebygge demens.

Rødbeter er rike på nitrater. Når kroppen vår omdanner nitrat til nitrogenoksid - mener enkelte at dette kan bidra til å senke blodtrykket. En gjennomgang av tilgjengelig litteratur om dette er gjort i 2013 og publisert i tidsskriftet Journal of  Nutrition  - som konkluderte med at rødbetejuice var assosiert med en beskjeden reduksjon i blodtrykk.
 
En annen studie fra 2013  har sett på om rødbetejuice kan bidra til bedre ytelse ved trening. Dette var en stor metaanalyse, og gjennomgangen viste at mosjonister kan få moderate forbedringer i treningseffekt ved å drikke rødbetejuice.Forskning.no
Alpha Gallileo
NHI.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar