torsdag 23. februar 2017

Toscansk appelsinkake med olivenolje


Bildene er av den originale kaken vi fikk i Panzano
I sommer, da vi var på ferie i Toscana, fikk vi servert den mest himmelske appelsinkaken jeg noen sinne har satt tennene i.
Kaken var laget med økologiske appelsiner og kaldpresset olivenolje, og på toppen var det et rikelig lag sukker og pinjekjerner.

Olivenolje har alltid vært flittig brukt hjemme hos oss, men vi har aldri tenkt på å bake formkake med det før.

Jeg har prøvd å lage en litt sunnere variant, og det ble faktisk et glimt av toskansk sol i stua, midt i februar!

Appelsinkake med olivenolje
  • 1 kopp mandelmel
  • 1 kopp kokosmel
  • en økologisk appelsin
  • 3 egg
  • 1 dl sukrin
  • 1. 5 dl Extra Virgin Olivenolje
  • 2 ts bakepulver
  • Pinjekjerner eller mandler til pynt

Slik gjør du

Kok appelsinen i 45 minutter.
Sett ovnen på 180 grader.
Legg bakepapir i bunnen på en springform (22 cm)

Pisk egg og sukrin til eggedosis.
Hell oljen i en tynn stråle mens du pisker for fullt.
Kjør hele appelsinen i en foodprosessor
Bland alt det tørre.

Skru ned kjøkkenmaskinen til sakte og ha i appelsinmos. Tilsett melblandingen. Hell i formen, dryss over mandelflak eller pinjekjerner og stek på midterste rille i 40-45 minutter.

Kan dette være sunt da?

Olivenolje har lenge vært kjent for sin unike sammensetning av fettsyrer. Først og fremst består oljen av umettet fett, i hovedsak oleinsyre som er en enumettet omega-9 fettsyre. I tillegg er oljen rik på vitaminer og antioksidanter. Blant annet vitamin E og K.
Forskere har funnet ut at det høye innholdet av oleinsyre er med på å skape riktig balanse mellom den sunne og usunne typen kolesterol.
I tillegg reduserer oliven faren for hjerte- og karsykdommer når du kombinerer inntaket med et lavt inntak av animalsk fett. Eksperter tror dette skyldes det høye innholdet av antioksidanter i frukten, som bidrar til å forsinke åreforkalkningsprosessen.

Selv om mesteparten av forskningen på olivenolje har handlet om helsefordelene relatert til hjerte- og karsykdom er det også mye som tyder på at det kan være gunstig i forebygging av visse typer kreft og Alzheimer.
En studie har vist at olivenoljes høye innhold av den umettede fettsyren oleocanthall bidrar til å bevare strukturen til hjernecellenes membran og deres levetid, og dermed forebygge mot Alzheimer. Vitamin E som olivenolje er rik på, ser også ut til å redusere aldring av hjernen.

Extra virgin olivenolje av god kvalitet er full av helsebringende antioksidanter som fenol, polyfenol, fenolsyrer og hydrokarboner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar