tirsdag 14. februar 2017

Visst kan ting være sunt OG godt!

Går det an å lage en kake som er bare sunn, men som smaker syndefullt usunt? Det gjør det.
Her er oppskriften på vår supersunne sjokoladekake med sjokolademousse!

Dette trenger du

Kake
  • 2 egg
  • 1 kartong med salat- og grytebønner(!)
  • 1 klype salt
  • 1,5 dl Sukrin Gold
  • 1 dl raw kako pulver eller vanlig kakao
  • 2 ss kokosolje/ Cocosa
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 4 dadler (kan sløyfes)
  • evt litt vann.
Varm ovnen til 180 grader. Smelt kokosoljen forsiktig i en kjele. Skyll bønnene. Tilsett egg, sukrin kakaopulver og evt dadler. Hell over kokosolje. Mos alt sammen med en stavmikser. Tilsett bakepulver, salt og vaniljesukker. Røra skal være tjukk, men flytende. Hell i litt kaldt vann om den er for tørr.

Stekes i ovn i ca 20-25 minutter. Ikke la den stå for lenge, da blir den tørr.

Sjokolademousse

  • 1 boks kokosmelk
  • 2 bananer
  • 1 moden avokado
  • 1 klype havsalt
  • saften av 1/2 appelsin
  • 1 ss sukrinmelis
Sett boksen med kokosmelk i kjøleskapet noen timer. Mos bananer, avokado og saften av en halv appelsin i foodprosessor. Tilsett salt. Åpne boksen med kokosmelk og ta ut all stivnet kokos. Hell bort det som er flytende. Ha kokoskremen og sukrinmelis i mosen og kjør videre i ett minutt. Sett kaldt.

Når kaken er kald smører du moussen over og pynter med friske bær og kanskje rasp av mørk sjokolade? Voila!

Er sjokolade sunt?
Når vi sier at mørk sjokolade kan ha en god effekt på helsa, er det egentlig kakaoen vi sikter til. Jo mer kakao, jo sunnere er det. Jo mørkere sjokoladen er, jo flere flavanoler inneholder den.

Flavanoler er et kjemisk stoff som faller inn under flavanoider som igjen er en form for polyfenoler, som ofte kalles antioksidanter. Kort sagt beskytter antioksidanter celler, proteiner og arvestoff i kroppen vår.
Det kan også se ut til at disse stoffene har god effekt mot betennelser i kroppen, og det kan forebygge hjerte- og karsykdommer.

Kakaoen inneholder faktisk så mange bra stoffer at den kan forlenge livet. Forskere ved Harvard School of Public Health undersøkte 8 000 mennesker over 65, og fant ut at moderate sjokoladespisere gjennomsnittlig levde ett år lenger enn de andre.
Men det mest overraskende av alt er kanskje at kakao inneholder stoffer som hemmer bakterievekst i munnen. Dermed hevder forskerne altså at man ikke engang får hull i tennene av å spise sjokolade.

Et par biter av mørk fløyelsgodt reduserer sjansene for blodpropp med 25 til 50 prosent, mener forskere fra University of Dundee. De fôret frivillige forsøkskaniner med mørk, hvit eller melkesjokolade, og fant ut at den mørke varianten hindret blodplatene i å klistre seg sammen.

Ifølge Science Daily viser forskning at kakao med høyt innhold av flavanoler ga et betydelig utslag på deltakernes resultater på hukommelsestesten de gjennomførte før og etter forsøket.
Fordi forskerne bak studien både brukte kontrollgruppe og nøyaktig dosering av flavanoler kunne de se hvilken effekt stoffet faktisk hadde på forsøkspersonene.

Det som er litt spesielt med akkurat dette produktet de fikk, er at det nesten ikke inneholdt noe fett. Forskerne laget en kakaodrikk som smakte likt, uavhengig av hvor mye kakao det er i drikken,
Altså: Om du vil være på den sikre siden og unngå fett og sukker, kan du holde deg til rent kakaopulver. Men det vil kanskje ikke smake like godt?


Kilder:
Forskning.no
Science daily

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar